FOTOARKIVET”Vi tar tillvara varje individs förmåga och stödjer till att kunna bidra i ett betydelsefullt arbete”

Vhlm_BO 00260.082
Fotoarkivet
Vilhelminas fotoarkiv
Vilhelmina

VAD ÄR FOTOARKIVET?


Fotoarkivet startade som ett Kulturprojekt 2003 och är idag ett pågående samverkansprojekt mellan Vilhelmina kommun, genom Arbetsmarknadsenheten och Arbetsförmedlingen Vilhelmina.

Fotoarkivet arbetar med att samla och digitalisera gamla bilder och genom denna  insats räddas och bevaras bilder som senare tillgängliggör kommunens bildhistoria för intresserade och efterkommande släkten. Bilderna hos Fotoarkivet har donerats eller lånats ut av bland annat privatpersoner.


En grupp personer med god kunskap om Vilhelmina med omnejd utgör Bildminnesgruppen. Dessa träffas regelbundet för att tillsammans titta på bilder och identifiera människorna, platserna och andra fotoobjekt. Skulle du vara intresserad av att delta är du välkommen att höra av dig till Fotoarkivet.

BESÖK FOTOARKIVETSå använder du Fotoarkivet

1.


Surfa in på Fotoarkivet (länk).

Först visas de senast inlagda objekten på sidan. Du kan välja att läsa mer om fotoarkivet, bläddra bland objekt och samlingar eller få söktips. Ibland efterlyser vi fotograferier, och har du det vi söker kan du kontakta oss.

2.


Längst upp till höger, bredvid kommunens logotyp, kan du skriva in sökord. Skriver du in till exempel ett namn, en plats eller ett årtal får du fram samtliga foton som passar till sökningen. Resultatet som visas är taget från hela fotoarkivets samling.

3.


Bland resultaten kan du bläddra mellan bilder och sidor. Klickar du på ett foto kan du ta del av den information vi har kring fotografiet. Har du kompletterande uppgifter kan du lämna en kommentar direkt på sidan eller kontakta oss.

VI JOBBAR


MED FOTOARKIVET

Så går det till

2.


Bilderna redigeras i Photoshop. Vi redigerar bort fläckar, prickar och annat som ofta finns på gamla fotografier. Vi förbättrar i många fall även exponering och kontrast.

3.


Bilderna organiseras och läggs upp på Fotoarkivet med olika taggar som kategoriserar fotografierna, med syftet att det ska bli enkelt att leta och finna.

1.


Vi samlar in bilder från privatpersoner och företag. Vi behåller inte bilderna utan lånar dem för skanning. Vi skannar vanliga pappersfoton och negativ.

KONTAKT

Katrin Enquist


Telefon:070 - 237 13 73

E-post: katrin.enquist@vilhelmina.se

HAR DU BILDER ATT DELA MED DIG AV?


KONTAKTA OSS!