UPPSKATTAD GRILLKOJA


Cornelias tredje grillkoja har dykt upp på Volgsjö skola. Grillkojan har blivit välanvänd, populär och uppskattad bland Vilhelminas barn på både skolor och förskolor.

Har du sett att Volgsjö skola fått en grillkoja som skolbarnen kan använda? Uppdraget har blivit beställt via Cornelia och blev slutfört under hösten 2022. Roger Eriksson, arbetsledare på Cornelia, berättar att de tidigare satt upp två likadana grillkojor på förskolorna Skogsbacken och Regnbågen.


- Vi får in en beställning och sedan skickar vi efter en byggsats som levereras i delar, förklarar Roger.


          Monteringen av kojorna har denna gång gjorts av Lennart Billman och Lars Appelvik, som börjar få in en rutin för denna typ av arbete. Arbetstiden för ett bygge räknas någonstans kring ett par dagar, beroende på hur mycket markarbete som behöver göras.


- På Volgsjö skola var det redan bra preparerat med tanke på att det tidigare placerats baracker där, men på Skogsbacken till exempel behövde vi först gräva, fylla med grus, packa och så vidare, berättar Roger.


          Grillkojorna går att beställa i flera olika storlekar, från sju kvadratmeter till sjutton. De finns med och utan dörr, och även vanliga vindskydd. Kojan tillverkas i Haparanda i Norrbotten och fraktas till Vilhelmina inom ett par veckor. Arbetet är tungt, men Roger är inte orolig;


- Det kräver ändå lite kunskap för att montera dessa grillkojor, allt delar ska fungera tillsammans och man kan inte ta några genvägar. Min funktion är att bistå med hjälp om man kör fast, eller kanske styra upp så det blir riktigt gjort. Det är viktigt att man inte tar några egna beslut utan följer ritningen som kommer med delarna.


          Efter att bygget är klart görs en slutbesiktning av grillkojan. Om det är något som inte stämmer måste det självklart rättas till innan arbetet kan konstateras slutfört, men det har ännu inte hänt att något blivit fel. Som tack för uppdraget gav Cornelia även ett utebord till Volgsjö skola.


- Det är roliga jobb för oss, att få vara bland barn och ungdomar, menar Roger. Det är inte så ofta det händer och vi alla uppskattar det lika mycket.